Aircosystemen zijn er in alle soorten en maten. Er is echter maar één systeem dat precies aan uw wensen voldoet. Maak uw keuze dus zorg- vuldig en raadpleeg altijd uw erkende installateur, die u ook kan informeren over de regelgeving. Wilt u alleen koeling en lucht-ontvochtiging? Wellicht ook verwarming? Verwarmen met airco is een uitkomst in situaties waarin de bestaande cv-installatie niet verder kan worden uitgebreid. Of in de seizoenen wanneer de cv buiten bedrijf is. En wist u dat er ook systemen zijn met geïntegreerde ventilatie, verwarming en luchtreiniging?daikin1

Verrijdbare airco of vaste airco
U kent ze vast: de airco’s op wieltjes. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg en de mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer vindt veelal plaats via een slang uit het raam en het lawaai is oorverdovend. De kwaliteit van vaste airco, ook wel ’splitsystemen’ genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

Split of multi-split
Splitsystemen bestaan uit een binnen- en een buitendeel die met behulp van 2 dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze zijn (bijna) overal te plaatsen en leveren maximale prestaties. Multi-splitsystemen gaan nóg een stap verder. Deze maken het mogelijk om met één buiten- deel verschillende ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen. Dus bijvoorbeeld overdag koelen in de woon- en werkkamer en ’s nachts in de slaapkamers.

De plaatsing van airco
Het binnendeel van een splitsysteem is leverbaar voor montage aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond. De plaatsing van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtegebruik, maar bepaalt ook de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit leiden tot tocht, lawaai en/of onvoldoende koeling.

Warmtepomp en inverter
Wist u dat uw airco ook kan worden gebruikt voor verwarming? Split- en multi-split airconditioners kunnen namelijk ook worden geleverd in warmtepompuitvoering. De koelcyclus wordt dan omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis.
Zelfs bij –20 °C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.
Veel (multi-)splitsystemen zijn invertergestuurd. Dankzij de geïntegreerde inverter stemt het systeem zijn koel- op warmtecapaciteit continu af op de warmteproductie in de ruimte, de gemeten en de gewenste binnen- temperatuur alsmede de grootte van de ruimte. Hierdoor ligt het energie- verbruik 30% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen. Bovendien zorgt de inverter voor nog meer comfort; door de snelle inschakeltijd wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt.

Airco in woningen
Met airco stijgt uw wooncomfort enorm, overdag, ’s avonds én ’s nachts. Stelt u zich eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaap- kamer. En als u kiest voor airco met warmtepomp, kan in het voor- en naseizoen voortaan de verwarming uit. Dus heeft u ook nog eens lagere stookkosten.
Split- en multi-splitsystemen zijn zeer geschikt voor woningen. Moderne airco’s zijn fraai om te zien, nagenoeg onhoorbaar en voorzien van afstandsbediening, dus zeer gebruikersvriendelijk. Terwijl de systemen met inverter het energieverbruik met 30% omlaag brengen. Airco past in elke woning en elke ruimte. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of in het plafond.

Airco in bedrijven en kantoren
Geen bedrijf of kantoor kan zonder goede klimaatbeheersing. Onderzoek heeft aangetoond dat goede klimaatbeheersing bijdraagt aan de gezond- heid van medewerkers, de productiviteit verhoogt en de creativiteit stimuleert. Niet voor niets stelt de Arbo-wetgeving hoge eisen aan het binnenklimaat.
De huidige aircosystemen zijn compact, fraai van vorm, milieuvriendelijk én... fluisterstil. Ze maken het mogelijk om het klimaat in elke ruimte apart te regelen. Het vermogen kan precies worden afgestemd op elke situatie. Hiermee zorgen ze voor een aangenaam werkklimaat met een temperatuur en luchtvochtigheid waar uw medewerkers zich prettig en fit bij voelen. Zonder tocht en lawaai.
Voor bedrijven is de keus in systemen en modellen haast oneindig. U kunt kiezen uit systemen die alleen kunnen koelen en systemen met warmte- pomp, al of niet voorzien van geïntegreerde ventilatie. Ze zijn nauwelijks hoorbaar en bijzonder zuinig met energie. Systemen met warmtepomp maken cv-verwarming overbodig. En zorgen zo voor lagere stookkosten. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of onder het plafond. De satellietmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond; alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zijn zichtbaar.

Airco in winkels en horeca
Dineren in een bedompt restaurant? Boodschappen doen in een tochtige winkel? Overnachten in een benauwde hotelkamer? Airco is een onmis- baar onderdeel van de gastvrijheid die u uw klanten wilt bieden. Een aangenaam klimaat in de zaak – koel in de zomer, behaaglijk in de winter, altijd frisse lucht – is net zo belangrijk als goed personeel, een aansprekend assortiment of een geslaagde menukaart. Met airco realiseert u in elk seizoen het klimaat waarin uw klanten zich het prettigst voelen. En als uw klanten zich prettig voelen, blijven ze langer en komen ze graag nog eens terug.
Moderne aircosystemen zijn compact, fraai van vorm en fluisterstil. De keuze in systemen en modellen is haast oneindig. U kunt kiezen uit alleen koelende systemen en systemen met warmtepomp, al of niet voor- zien van geïntegreerde ventilatie. U kunt tevens kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan het plafond. De satellietmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond; alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zijn zichtbaar. En in combinatie met een luchtgordijn houdt u de warmte binnen en de tocht buiten.

Waar u op moet letten
Klimaat luistert nauw: de gewenste temperatuur, de juiste vochtigheid. En dat in elke ruimte. Kies uw aircosysteem dus zorgvuldig. Of beter nog: raadpleeg uw installateur. Hieronder enkele belangrijke raadgevingen:

Welke eisen stelt u aan het binnenklimaat?
Wilt u alleen koeling? Of ook ventilatie en/of verwarming? Die keuze is bepalend voor de keuze van het aircosysteem.

Voor welke ruimte(s) is de airco bestemd?
Een winkel? Een kantoor? Een woonkamer? Een slaapkamer? Elke toe- passing stelt weer andere eisen aan het aircosysteem.

De geluidsproductie
Let op de geluidsproductie van de airco-installatie. Niet alleen van het binnendeel, maar ook van het buitendeel (denk aan de buren!).

De juiste capaciteit

Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hoge energiekosten. Met een te klein vermogen bereikt u nooit de gewenste temperatuur. Het kiezen van een aircosysteem is vooral: nauwkeurig rekenen door een erkende installateur.

De plaats van het binnendeel
De juiste keuze voor het model van het binnendeel wordt bepaald door de mogelijkheden ter plaatse. Is er een verlaagd plafond? Is er ruimte aan de wand? Etc. Ook de locatie van de unit is van groot belang. Elke unit heeft zijn eigen uitblaaspatroon en koelvermogen. Verkeerde plaatsing leidt tot tocht en lawaai.

De plaats van het buitendeel

Ook het buitendeel moet een passende plek krijgen, op een voldoende stevige ondergrond en makkelijk bereikbaar voor controle en onderhoud.

De weerbestendigheid
Vooral in ons vochtige Nederlandse zeeklimaat moet het buitendeel bestand zijn tegen extreme omstandigheden. De weerbestendigheid bepaalt de levensduur van de installatie.

De luchtfiltering

In de lucht zweven stofdeeltjes die we er graag uit willen filteren. Dit geldt ook voor het wegnemen van geurtjes. Moderne airconditioners zijn voorzien van filters die schimmels, mijten, tabakslucht, stof en pollen opvangen, geuren afbreken en zelfs bacteriën en virussen onschadelijk maken.

De esthetische aspecten
Waar komen de units? Op de vloer? Aan de wand? Aan het plafond? Of weggewerkt in het plafond? Die keuze is een kwestie van smaak, ruimte en ruimtegebruik. In een slaapkamer stel je bijvoorbeeld heel andere eisen aan de plaatsing dan in een winkel.

Onze merken

daikin-logo  mitsubishi

Social media

facebook   linkedin   linkedin  

Daina Cooling & Heating

Cartesius straat 109
2562 SE Den haag
+31 06-36362342
+31 06-84827901
Ma t/m vr: 9.00 - 17.30 uur